Vendéglátóhely.hu

Több fiatal turista az anyaországból Erdélybe

Hírszerkesztő , 2007. október 8. 20:04

Az anyaország fiataljai is egyre többen veszik célba Erdélyt, hogy felfedezzék Európának ezt a romantikus, természetközeli, magyarlakta szegletét, ahol pezsgésnek indult a falusi turizmus - mondta el az MTI-nek a bikfalvai Téglás Panzió tulajdonosa.

[MTI] Szabó Tibor szerint a legfőbb vonzerőt a lelki kötődésen túl az olcsó árak, a sportolási lehetőségek, és az aszfalton felnőtt korosztály számára ma már egzotikumnak számító vidéki életmódba való belekóstolás jelenti. Az internetes kapcsolat is sokat nyom a latba, a panzió új fiatal vendégeinek zöme így jut el Hargita megye e csücskébe.

A tapasztalat szerint a turisták szokásai is változnak - hívta fel rá a figyelmet az eredetileg bányamérnök vállalkozó. Amíg korábban a Gyilkos-tó, Szováta, Parajd, a Tordai-hasadék volt a panzió vendégeinek fő célpontja, addig manapság már inkább az erdei gyalogtúrák, a hegyekben legelő juhnyájak meglátogatása, a szekéren zötykölődés, a fűkaszálás megismerése, a szénaboglyában hempergés vonzza őket. Telente pedig a törzsvendégek egy része az errefelé elterjedt ló-húzta síelés öröme miatt tér vissza. Olyan vendég is van, akinek az európai városok bejárása után a falun átvonuló tehéncsorda látványa hiányzik és maga is besegít az esti fejésbe.

A szinte mindig telt házzal működő 40-szobás panzió a felzárkózást megkönnyítő EU-s előtámogatással, családi vállalkozásban épült fel - enged betekintést a financiális háttérbe Szabó Tibor. A faluban és környékén is többeknek jelent már munkalehetőséget a turizmus. Ehhez a gasztronómia is hozzájárul. Az ételkülönlegességek között vezet a juhászok által kínált, édeskés ízű, juhsajthoz hasonlatos, házilag készülő orda, a gombás puliszka, az alkonyatkor vágott borjúból készült sültek és a pityókás kenyér.

Egy bikfalvai parasztház padlásáról előkerült régi leírás szerint pedig Gábor Áron kedvenc ételét is gyakran feltálalják. E szerint a 8-10 hetes, puha, omlós húsú, ropogósra sütött bárányba tojással, belsőségekkel összefőzött tölteléket gyömöszölnek és együtt ismét átsütik az egész vendégmarasztaló ételcsodát - mondta el Szabó Tibor.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »