[MTI] A Conférie de la Chaine des Rotisseurs, Association Mondial de la Gastronomie szervezet gyökerei a XIII. századba, Franciaországba nyúlnak vissza. Eredetileg e kiváló középkori szakácsok a libasütés mesterei voltak. A francia forradalom idején, 1793-ban feloszlatták a szervezetet, amely csak 1950-ben éledt újjá Párizsban. A pajzsos-láncos szalagot, mint megkülönböztető jelzést csak kiváló szakácsok viselhetik szerte a világon.
Magyarországon 1990-ben alakult meg a honi tagozat, amelynek egyik legfontosabb eseménye a két évenkénti avatási ceremónia, amikor felveszik az új tagokat. Nagyon megnézik ám, kit vesznek fel maguk közé a hajdani francia libasütő mesterek mai utódai.
Ez mindig egy többnapos jeles esemény, amelyet számos nívós program kísér. A külföldi vendégek megismerkedhetnek a főváros gasztronómiai és kulturális kínálatával, ellátogatnak a Duna-kanyarba, Esztergomba, Visegrádra, részt vesznek egy operaházi előadáson, valamint az avatási szertartáson a Magyar Tudományos Akadémián.
Az esemény jó alkalom a nemzetközi kapcsolatok elmélyítésére, baráti szálak szorosabbá fűzésére és az ország imázsának erősítésére - nyilatkozta az MTI tudósítójának a szervezet magyarországi sajtófőnöke, Niszkács Miklós.
Magyarországon 150 tagja van a 70 ország legjobb séfjeit és gasztronómusait tömörítő szervezetnek. Amelyik étterem bejáratánál a pajzsos jel megtalálható, arról a világ minden táján élők tudják: ott nem főzhetnek rosszul. Versenyeik a legrangosabb nemzetközi gasztronómiai megmérettetések közé tartoznak.